Reinout Godschalk

Reinout Godschalk: ”muziek maken is in beelden denken”

Reinout Godschalk studeerde schoolmuziek, koordirectie en elektrotechniek. Door de jaren heen is hij uitgegroeid tot een muzikale duizendpoot: dirigent, componist, arrangeur, docent en muziekuitgever. Ook schrijft hij kindermusicals, zet hij workshops
en cursussen op en organiseert hij grote projecten, bij voorkeur muziektheater. Toen hij werd gevraagd om aan ‘Oog en Oor’ mee te werken was hij ook meteen erg enthousiast.DSC07221 “Als ik met een orkest een nieuw muziekstuk instudeer vraag ik aan de musici altijd welke beelden ze zich bij hun partij voorstellen. Daardoor gaat muziek leven. Muziek kan streng of lief zijn, zwaar of licht, de noten kunnen je doen denken aan een drukke stad of aan een lieflijk landschap, aan een ruzie of een liefdesscène. Maar ook als ik bezig ben met een compositie dan is het notenlandschap nooit vlak of kleurloos. Voor mij bestaat de mooiste muziek uit afwisseling en tegenstellingen, uit een thema dat telkens in verrassende variaties opduikt.

Beelden bestaan voor mij uit beweging voor de camera, maar vooral ook uit beweging, die de camera toevoegt of suggereert. Net als bij muziek zijn ritme, tempo en harmonie essentieel.

Muziek bij film reageert op de beelden, ondersteunt ze of geeft een eigen interpretatie van wat je ziet. Als je een film maakt over – ik noem maar wat – verschillende woonoorden voor ouderen of beelden van straat of een stad kunnen de locaties heel verschillend zijn, maar muziek kan mensen en locaties met elkaar verbinden en zorgen voor een samenhang. Muziek kan contrasten in scènes versterken, maar ook juist de kijkers op een dwaalspoor brengen, meenemen of verontrusten, laten wegdommelen of wakker schieten.

In een muziekstuk zit ook een groei, waarbij net als in een film langzaam naar een climax of apotheose wordt toegewerkt. Alle elementen die je in muziekstukken zit kun je ook in je film aanbrengen, maar de belangrijkste zijn voor mij afwisseling/ritme, contrasten/tegenstellingen en opbouw.

Ik ben dan ook heel erg benieuwd naar de filmplannen en de realisatie daarvan. Het lijkt me ook ontzettend leuk en zinvol om straks met filmclubs en met de orkesten over de gemaakte films en mijn muziekkeuzes te discussiëren!”

Advertenties